Jumaat, 19 Mac 2010

Dr Bagindo Muchtar - Pandang Kedalam Bab 1 hga 3

BAB SATU
KESIMPULAN DARI PERJALANANKU

Yang ada mencari yang tiada Menemui sesuatu yang harus mendapatkan perhatian dari kita sendiri. Mengikuti terus perkembangannya.

Terus mengadakan latihan sampai dapat berkembang terus, sampai dapat merasakan yang sesuatu itu telah memancar dari dalam badan sendiri.

Dengan sesuatu melakukan sesuatu untuk dapat mengetahui akan rahsia yang terkandung padanya.

Melakukan perjalanan dengan sesuatu dari tiada sampai kepada tidak ada.

Tempat tidak ada menyadarkan dan menyatakan badan diri guna untuk mengadakan pengakuan akan tiada Tuhan yang lain melainkan Allah dan Muhammad sebagai Rasullullah dengan melafazkan Dua Kalimah Syahadat sekurang – kurangnya tiga kali berulang – ulang.

Sekali berjalan dari tidak ada kepada sampai kepada ada. Kewibawaan kita keluar selalu sebagai seorang manusia dengan sesuatu.

Demikianlah adanya.

AKU
BAGINDA MUCHTAR
( SI SEPULUH )
BAB DUA
KATA BERMULA

Anak anakku sekalian,

1 Ketahuilah olehmu, resapkan kedadamu bahawa dibumi Tuhan engkau berpijak dan dibawah lindungan yang Maha Besar engkau berdiri. Adalah engkau hidup dan dihidupkan. Dari itu sembahlah DIA ALLAH Yang Maha Esa dan pohonkanlah segala – galanya kepadaNya,

2 Engkau menjadi orang melalui ibu bapamu. Kalau tidak ada ibu bapamu tentu engkau tak akan menjadi manusia kerana ibu bapamu itu manusia. Dari itu sujudlah dan hormatilah dia sedalam dalamnya dan jangan durhaka kepadanya ( mereka ).

3 Engkau dilahirkan melalui ibumu dan jadilah engkau anak kandungnya kerana dia yang mengandung engkau. Seorang anak tak akan jadi kalau tak ada bapamu.

Dan dibidang Ilmu Pengetahuanku adalah engkau anakku pula dan adalah aku gurumu, walaupun engkau memanggilkan bapa padaku.


BAB TIGA
BAHAGIA

Sebagai seorang manusia engkau dilahirkan oleh ibumu. Kelahiranmu mendatangkan Bahagia pada perasaan ibu bapamu dan kaum familimu. Dan dimana letaknya Bahagiamu itu ? Engkau membawa bahagia dan bahagia itu ada padamu, tetapi dimana letaknya ? Letaknya ialah padamu yaitu ditempatnya. Mungkin letaknya diluarmu ? Tidak mungkin kerana engkau yang membawanya.

Bahagiaku letaknya padaku dan bahagiamu letaknya padamu. Aku mangandung bahagia dan engkau ( juga ) mengandung bahagia. Untuk merasakan dan mendapat ( kan ) itu bahagia tentu engkau harus melahirkan kandunganmu itu.

Engkau tak tahu. Dalam hal ini maka aku yang engkau anggap gurumu yang menolong melahirkan kandungan mu itu. Dan engkau akan merasa bahagia sepanjang masa, kalau engkau tahu dan mengerti dan dapat memahami bahagiamu yang telah dilahirkan itu.

Kesadaran dan pengertianmu yang mendalam dapat menilai dan menghargai gurumu sebagai pembimbingmu memecahkan Rahsia DIRImu sendiri, menuju hidup sepanjang masa menjelang hidup yang kekal abadi.

Pelajarilah segala sesuatunya dengan sesuatu yang ADA padamu dan jagalah hadapmu terhadap ibubapamu, sesudah itu guru gurumu. Dan istimewa terhadap Tuhan yang mengadakan segala yang ada, yang menjadikan segala yang dijadikan, yang Mengetahui yang tidak diketahui oleh apa dan siapa saja, sembahlah Dia dan carilah Rahsianya yang terkandung didalam dirimu, untuk dapat mengenalnya dengan erti yang sebenarnya.

Rabbigefer warham wa anta khairurrahimin……………………………………………………….
( Wa ) Hai Tuhanku ampunilah kesalahanku, kasihanilah aku, Engkau ( lah ) yang sebaik-baik Yang Mengasihi….


Palembang
27hb Nov 1965
Bagindo Muchtar.