Sabtu, 20 Mac 2010

Manuskrip Dr Bagindo Muchtar - Pandang Kedalam - Bab 4

BAB EMPAT
KISAHKU

Bidukku yang tadinya belayar dengan tenang dan laju karam dihentam badi topan ( taufan ) sehingga terdampar ketepi pantai sampai menyebabkan kemudi patah. Semua orang didaratan menyalahkan aku. Aku belayar dengan bidukku mengharung lautan samudera dengan tujuan mencapai pulau cita cita yaitu BAHAGIA. Bahagia yang diidam idamkan oleh setiap manusia.

Dalam pelayaran itu sewaktu aku memutar haluan hendak menuju sesuatu tujuan yang tertentu yang aku anggap baik, maka sekonyong konyong dengan tidak aku sadari berembuslah badai taufan dengan amat dahsyatnya yang menyebabkan bidukku terhempas kekanan dan kekiri. Segala ikhtiarku, daya upayaku aku jalankan guna untuk bertahan menjaga supaya bidukku jangan karam.

Akhirnya setelah aku cuba bertahan berhari hari dan bermalam malam ( lima belas hari dan lima belas malam lamanya ) untuk menyelamatkan biduk itu, kesudahannya bidukku ketepi pantai dan tidak sampai tenggelam ditengah lautan. Daya tahanku boleh dikatakan hampir habis.

Kerana kalau sampai tenggelam ditengah lautan tentu semenjak waktu itu akan berakhirlah riwayat hidupku dan tidak ada satu manusia pun akan mengetahui kisahku ini. Kerana seluruh isi biduk itu akan ikut tenggelam dan termasuk aku sendiri.

Aku kehabisan tenaga. Bidukku terdampar dan disaat itu aku belum sedar betul. Dengan tidak usul periksa semua orang didaratan menyalahkan aku.

Aku berusaha dan mencuba menerangkan keadaan yang sebenarnya akan tetapi tidak satu orang pun waktu itu yang mahu mendengar keteranganku. Aku tidak mengharapkan belas kasihan dari orang orang itu, tidak…….. hanya aku ingin mengemukakan kebenaranku kepada mereka itu akan tetapi manusia manusia itu tidak mahu menerimanya.
Dan dari segi lain, angin badai taufan tersebut menyebabkan mulai berlakunya PERISTIWA GHAIB BAGI DIRIKU.

Aku terkatong katong seorang diri dan tiap tiap orang yang menemui aku atau yang aku temui memperlihatkan rasa curiga padaku.

Dan segala sesuatunya itu aku terima dengan segala kesabaran dan tawakkal. Curiga orang orang itu menjadi bahan bagiku untuk mengoreksi ( memperbetulkan ) diriku. Aku harus menyesuaikan batinku dengan zahirku. Dan beransur ansur mulai ada orang yang mempercayai aku dan sudah ada pula menaruh perhatian padaku.

Bidukku dikuasai oleh orang orang tertentu, bahkan sampai kepada kekayaanku yang tidak seberapa dikuasai orang juga. Pihak pihak yang tertentu tidak mahu mengerti dan tidak mahu tahu akan keadaanku waktu itu dan terang aku rasakan ialah kemerdekaanku dirampas oleh orang orang yang tertentu itu dengan tujuan tertentu pula.

Aku tidak berdaya kerana tidak ( ada ) satu orang pun yang memihak padaku. Kebenaranku dikalahkan oleh jumlah bilangan mereka yang banyak. Dan belakangan ternyata kemudi bidukku patah, patah tidak dapat disambung lagi sehingga aku kehilangan kemudi ( kesayanganku ) untuk selama – lamanya.

Aku mengatakan maka sampainya patah kemudi itu disebabkan keranakan yang menguasai bidukku itu setelah kemerdekaanku dirampas, kerana setahuku bidukku tidak sampai sebegitu jauh rosaknya, akan tetapi oleh kerana dari semula orang mengatakan aku yang menyebabkannya, maka kesalahan tetap dipikulkan kepundakku.

Aku tahu bidukku rosak. Dengan mati- matian sewaktu di tengah lautan aku pertahankan supaya jangan sampai tenggelam dan akhirnya dengan tidak berdaya aku sampai ketepi.
Hanya aku yang tahu bagaimana hebatnya taufan itu mengamuk siang dan malam dan hanya aku yang bertahan dan lantaran aku juga makanya biduk itu sampai ketepi pantai. Dan sekalian yang terjadi dibidukku adalah akibat
dari serangan gelombang dahsyat yang menghentam bidukku itu. Kemerdekaanku dirampas dan aku disingkirkan dengan paksa. Kesalahanku waktu itu ialah aku tidak tegas, aku waktu itu disaat lemah tidak berdaya.

Patahnya kemudi disebabkan tidak pandainya tukang memperbaikki biduk itu, lantaran tidak tahu hujung pangkalnya atau sebab musababnya. Dan akhirnya aku yang kehilangan, akulah yang menderita.

Kekuatanku dengan beransur mulai timbul, kesadaranku mulai datang dan keadaan itu tidak bolih aku biarkan begitu sahaja. Aku mulai bertindak mulai tegas dan segala hakku yang sengaja dirampas orang aku tuntut supaya dikembalikan. Dan akhirnya dengan kesadaran dan ketegasanku itu, walau tidak keseluruhannya kemerdekaanku mulai ku perdapat kembali dengan jalan mushawarah atau perdamaian.

Pengalaman dan penderitaanku ditaraf yang pertama ini menyebabkan aku mendapat kesimpulan bahawa memang Tuhan itu ada. Ini bukan bererti aku tidak percaya pada Tuhan sebelumnya.

Contoh contoh diantaranya aku pernah tidak makan sewajarnya akan tetapi ( aku ) tidak lapar, aku pernah dicari oleh sesaorang untuk ditembak lantaran dihasut orang, aku bertemu dengan orang itu akan tetapi aku tidak dilihatnya dan ada saja orang lain yang mempertahankan aku. Aku pernah dapat tahu apa yang akan terjadi pada sesaorang dan banyak pengalamanku yang lain lain yang menyebabkan aku mendapat kesimpulan yang seperti aku sebutkan diatas itu. Memang Tuhan Itu Ada.

Kemerdekaanku telah ku perdapat kembali dan aku ingin membuktikan kebenaranku kepada masyarakat, aku kembalikan ingatanku kepada seluruh peristiwa peristiwa yang telah menimpa aku sejak dari semulanya aku pelajari dengan saksama dan dengan peganganku memang Tuhan itu ada, aku merenung dan merenung untuk mengadukan untung perasaanku kepadaNya.

Aku insaf bahawa tidak ada seorang saksi pun akan aku ambil untuk mengemukakan kebenaranku akan tetapi aku yakin bahawa dibalik saksi yang nyata tidak ada itu ada saksi tidak nyata iaitu yang ghaib, malaikat malaikat yang telah ditentukan oleh Tuhan sebagai mata mata untuk mengamat- amati segala perbuatan kita manusia ini buruk dan baiknya.

Adalah aku waktu itu ibarat musafir dipadang pasir sedang kehausan memerlukan seteguk air untuk melepaskan dahaga dalam pengembaraan untuk mencari sesuatu aku ingin hendak mencarinya menemuinya yang menjadikan aku sentana ( ? ) diizinkannya aku menemuinya aku akan menangis dan menangis sejadi-jadinya untuk mengadukan penderitaanku yang rasanya tidak pada tempatnya itu.

Zahirku itu seolah-olah tidak bererti kerana dengan kepergiannya aku sangat berasa kekurangan dan kehilangan keseimbangan dan aku terkatong-katong dalam kehidupan aku sedari diriku aku melihat keluar hampa perasaanku kerana tidak ada rasanya erti hidup ( dunia ) bagiku. Aku melihat kedalam perasaanku dadaku penuh dengan daya rasa bermacam macam aku bertanya sendiri dan mendapat jawapan sendiri dan akhirnya aku temuilah diriku sendiri.

Tahulah aku sudah, bahawa peristiwa besar telah terjadi didiriku, cubaan besar telah terjadi didiriku, aku harus berkorban dan pengorbanan sedang berjalan dan perubahan besar sedang berkembang pula didiriku terutama dibatinku. Peristiwa ghaib sedang berlaku pula didiriku, padaku yang mungkin ada pula terjadi pada sesaorang atau beberapa orang yang hidup sebelumku. Segala sesuatu itu mesti ada waris mewarisi, patah tumbuh hilang berganti dan telah berlaku pula Qadar Tuhan atas diriku, aku telah lulus ujian dari ujian berat yang pertama berkat ketabahanku ( sendiri )

Penderitaanku lahir batin tidak sanggup aku melukiskannya sebagai pengorbananku, aku harus mengembara melakukan sesuatu perjalanan yang jauh sebagai imbangan dari perjalanan batinku yang jauh pula.

Jauh disana aku lihat ada cahaya. Diriku tertarik akan cahaya itu dan aku mendekatinya, aku perbaikki bidukku yang terdampar kemudi aku tukar

dengan yang baru dan aku mulai kembali mengharungi lautan luas untuk menuju cahaya yang terlihat olihku itu. Bahawa adalah yang aku lihat itu tidak ubah seumpama cahaya lampu mercu suar pada sebuah pulau yang sangat jauh ditengah lautan yang dapat kita lihat dari jauh, hilang hilang timbul atau hidup mati.

Aku belayar dengan kemudi baru menuju cahaya itu aku belayar dan belayar gelombang besar kecil harus kulalui, kadang kadang bercampur dengan badai taufan perjalananku berbelok belok akan tetapi akhirnya berkat kesungguhanku pulau idamanku tercapai juga.

Sering pula akau terdampar kekiri dan kekanan akan tetapi syukurlah tidak sampai bidukku pecah kerana tiap tiap pengalamanku aku ambil jadi pelajaran untuk melanjutkan perjalananku.

Dan begitulah setelah lebih kurang tujuh tahun lamanya aku belayar, aku mendarat dipulau cahaya itu. Aku takjub dan hairan cahaya yang aku lihat dari jauh hidup mati atau hilang timbul itu rupanya disana tidak pernah mati atau hilang hilang timbul, malahan hidup terus.

Aku berjalan selangkah demi selangkah sambil memperhatikan keadaan sekelilingku dan cahaya yang menjadi perhatianku itu aku selidikki dengan teliti dan tahulah aku sudah rahsianya, sebab sebabnya maka dia kelihatan hidup mati dari jauh dan rahsianya telah menjadi rahsiaku.

Aku berjalan terus sambil memperhatikan yang lain lain aku melihat sebuah rumah. Aku ingin mendekati rumah tersebut. Melihat dan memperhatikan akan segala yang aku lihat ( disitu ) anggapanku tentu ada penghuni dirumah itu. Aku ingin hendak menemui penghuni rumah itu, hendak meminta permisi ( izin ) memasukki perkarangannya. Aku mencari dan mencari, aku perhatikan sekeliling, namun yang aku cari tidak juga bertemu ( ditemui ). Aku memasuki perkarangannya dengan perlahan – lahan dan berhati - hati sambil mencari penghuninya. Aku naikki rumah itu kalau kalau ada dia didalam aku maju selangkah lagi, masuk dengan memberi salam akan tetapi tiada yang menjawab salamku.


Aku sudah berada disana, akan tetapi yang aku cari tidak ketemui. Aku buka pintu kamarnya, banyak yang aneh aneh aku lihat didalamnya, namun dia yang aku cari tidak juga aku temui.

Aku teruskan perjalananku kekamar yang lain, sampai seluruh kamar telah aku masukki dan banyak yang aku senangi yang terlihat olehku didalamnya dari muka aku terus kebelakang dan terus kebawah dan berjalan lagi sekelilingnya, namun dia yang aku cari tidak juga bertemu.

Aku bingung, aku hairan, orangnya tidak nampak, akan tetapi tanda tanda keadaannya banyak bertemu olehku, banyak yang aku ingini yang aku lihat dalam kamar kamar yang telah aku periksa itu akan tetapi aku tidak berani mengambilnya. Akhirnya aku duduk bermenung dibawah naungan cahaya tadi sambil menanti-nantikan kalau kalau penghuni datang.

Dalam kesunyian itu tiba tiba aku seolah-olah mendengar suara “ Hai insan yang sedang merenung, apa yang dinantikan lagi ? Ketahuilah olehmu bahawa sesungguhnya DIA yang engkau cari itu sebenarnya TIDAK ADA, bagaimana DIA akan ada kerana DIA tidak berupa dan bertampan, tidak beranak dan tidak pula diperanakkan. Kembalilah engkau ketempat tadi, kerana dengan izinnya juga engkau sampai, dan pergunakanlah kesempatan ini sebaik-baiknya. Bahawa DIA itu ADA dalam TIADA, ada dalam sebutan tidak ada dalam kenyataan. “

Aku tersentak dari lamunanku, aku sedar dan insaf dan dengantenang aku langkahkan kakiku kembali ketempat semula iaitu kerumah yang isinya yang telah kuketahui itu.

DIA ada tetpi tidak ada, DIA ada dalam tiada dan tidak dalam ada. Aku perhatikan segala sesuatunya yang kulihat dengan saksama dan tahulah aku sudah bahawa disanalah rupanya letak kunci dari segala kunci, pusat dari segala pusat. Dari sana titik permulaan dan kesana pula pengembalian segala sesuatunya.

Sungguh sangat syukurku kepdaNYA yang menjadikan aku. Banyak sudah rahsiaNYA yang aku ketahui dan aku mendapat tali pegangan.
Dengan tali pergantunganku itu aku kembali dari pengembaraanku dan rahsia rahsia yang telah aku ketahui itu akan kupergunakan sebagai amalanku.

Jalan kesana telah terbuka bagiku. Kesimpulanku sekarang DIMANA AKU BERADA DISANA ADA DIA. Dan aku akan mencari terus yang belum kuketahui, kerana aku yakin seyakin-yakinnya, kalau jalan kesana telah terbuka bagiku pasti sudah jalan jalan lain sudah terbuka pula. ( juga )

Keinginanku dan doaku semuga TUHAN yang aku sembah, yang menjadikan aku, memanjangkan umurku, memlihara kesihatanku dan memberi rezekiku, kerana hasratku sangat besar supaya manusia yang banyak ini akan mendapat pula seperti apa yang telah aku dapat dan terbuka pula jalan baginya, bagi yang mahu mencarinya. Kiranya ALLAH akan menerima segala amalanku.

Pusat dari segala pusat telah aku ketahui, kunci dari segala kunci telah aku punyai pula. Banyak sudah yang telah kuketahui rahsianya telah menjadi rahsiaku, ilmunya telah menjadi ilmuku dan satu persatu akan kucuba memecahkannya dengan anak kunci yang telah ada padaku.

DIA memerintah seluruh alam termasuk alamku sendiri. Perintahnya berjalan dengan sendirinya dengan Qudrat dan IradatNYA apa yang dikehendakkiNYA terjadi, kerana DIA Mahakuasa, Maha Besar & Maha Mengetahui. Segala-galanya diatur menurut KehendakNYA dan peraturanNYA itu berjalan dengan sendirinya.

Dimanakan batas antara aku dan DIA ? Setelah aku selidikki dengan saksama dengan ilmuNYA yang telah ada padaku tahulah aku bahawa dinding atau batas aku dengan DIA hanya zahirku atau lebih tepatlah aku katakan hanya bulu dan kulitku.

Akhirnya aku dapat tahu katakan AKU telah menemui DIRIku, rahsianya telah aku ketahui dan aku telah kembali dari sana dan dinding aku dengan DIA telah tembus.

Palembang
1hb Ogos 1962.